Warsztaty dla dzieci  Warsztaty dla dzieci Stop Agresji

Warsztaty „Stop Agresji” - kształtowanie właściwych postaw społecznych

Jednym z najbardziej widocznych zjawisk występujących wśród dzieci i młodzieży w ostatnich latach jest eskalacja zachowań nasyconych agresją. Z uwagi na natężenie i wymiar tego zjawiska stworzyłyśmy cykl warsztatów mających na celu przeciwdziałanie agresji i przemocy w szkole oraz wskazanie właściwych wyborów życiowych i umiejętności rozładowania napięcia w alternatywny sposób. My dorośli jesteśmy odpowiedzialni za kształtowanie właściwych postaw społecznych i moralnych uczniów, dzięki którym będą dokonywały właściwych wyborów życiowych oraz będą prawidłowo funkcjonowały w społeczeństwie.

Warsztat skierowany jest do uczniów szkoły podstawowej. Zajęcia odbywają się w cyklu kilku spotkań i trwają 45 minut.

Warsztaty dla dzieci „Język Emocji”. Jak je rozpoznawać i nazywać

Emocje to ważny aspekt natury ludzkiej, są nieuniknione stanowiąc cześć naszej biologii. Ludzie o szeroko rozwiniętej inteligencji emocjonalnej lepiej radzą sobie w kontaktach z otoczeniem, nawiązują zdrowe relacje, osiągają dobre wyniki w szkole. W trosce o szeroko pojęte zdrowie dzieci i młodzieży powstał cykl warsztatów mających na celu rozwinąć w dziecku umiejętności społeczne i emocjonalne. Dzięki warsztatom dzieci nabędą umiejętności rozpoznawania, nazywania emocji oraz wyciszania umysłu. Dostarczą dzieciom sposobów na radzenie sobie ze stresem i trudnymi emocjami. Wszystko po to, aby nasze dzieci mogły prowadzić zdrowe emocjonalnie, szczęśliwe życie.

Warsztat skierowany jest do uczniów szkoły podstawowej. Zajęcia odbywają się w cyklu kilku spotkań i trwają45 minut.

Warsztaty dla przedszkolaków

Emocje dzieci przedszkolnych są spontaniczne, silne, krótkotrwałe i zmienne. Przedszkolak nie potrafi jeszcze zapanować nad swoimi uczuciami, okazuje je od razu. Może szybko przejść ze śmiechu do łez, smutku i odwrotnie, ale każde przeżycie zostawia po sobie ślad. Przeżycia kumulują się, kształtując nastawienie dziecka do świata.
Wszechstronny rozwój i kreatywność dzieci to także kształtowanie inteligencji emocjonalnej, która polega na kontrolowaniu i umiejętnym wykorzystywaniu emocji w kontaktach międzyludzkich. Na warsztatach uczymymy więc dzieci: rozumienia uczuć (nazywamy: radość, smutek, złość itp.), przyczyn ich powstawania, uczulamy na uczucia innych – przyznajmy się czasem, że jest nam smutno! Wszystko w formie zabawy i w przyjemnej, twórczej atmosferze.

Warsztaty dla rodziców

Warsztaty dla rodziców „Język Emocji”. Jak je Rozpoznawać i nazywać

Jeżeli jesteś rodzicem i zależy Ci na zdrowym, emocjonalnym rozwoju Twojego dziecka, ten warsztat przeznaczony jest właśnie dla ciebie. Udział w nim pomoże Ci oraz podpowie jak wspomóc Twoje dziecko w nabyciu umiejętności społecznych i emocjonalnych, tak niezbędnych we współczesnym świecie. Umiejętności te pozwolą wam zmniejszyć stres i lęk związany z pokonywaniem codziennych wyzwań. W trakcie praktycznych zajęć nabędziesz umiejętności rozpoznawania i nazywania emocji oraz poznasz przyczyny i mechanizmy ich powstawania. Zostaniesz również wyposażony w praktycznie narzędzia i techniki przydatne w radzenia sobie z trudnymi emocjami. Nie wahaj się, od tego zależy przyszłość i szczęście Twojego dziecka!

Zajęcia odbywają się w cyklu kilku spotkań i trwają 90 min.

Warsztaty dla rodziców Język Emocji

Warsztaty dla nauczycieli

Warsztaty dla nauczycieli „Język Emocji”. Jak je rozpoznawać i nazywać

Szkoła to dla naszych uczniów drugi dom, dzieci spędzają tu po kilka godzin dziennie. Dlatego szkoła powinna stworzyć im optymalne warunki rozwoju każdej sfery, psychofizycznej również. Dorośli, w tym nauczyciele powinni wiedzieć, jak pomóc dzieciom w przeżywaniu i nazywaniu emocji. Warsztat ten przypomni nauczycielom i dostarczy narzędzi, jak skutecznie zająć i wpłynąć na prawidłowy rozwój świadomości emocjonalnej podopiecznych. Pomoże nauczyć uczniów prostych technik oddechowych i relaksacyjnych. Pozwoli też nabyć umiejętności radzenia sobie z emocjami, wyciszenia umysłu, rozwijania empatii, po to, aby nasi uczniowie mogli być szczęśliwi.

Zajęcia odbywają się w cyklu kilku spotkań i trwają 90 min.