Jakie objawy u młodzieży mogą świadczyć o depresji?

Depresja wśród młodzieży staje się coraz bardziej powszechnym problemem, który nie może być ignorowany. Związana z nią duża liczba powikłań, takich jak samookaleczenia czy próby samobójcze, sprawia, że pomoc w porę jest niezwykle istotna. Depresja może mieć różnorodne podłoże i przyczyny. Warto więc wiedzieć, jak rozpoznać objawy depresji u młodych ludzi i kiedy zgłosić się do profesjonalisty oferującego zajęcia psychoterapii dla młodzieży. Zapraszamy do lektury artykuły przygotowanego przez specjalistów z Fundacji Rozwoju Świadomości Emocjonalnej „Emocja” z Lublina.

Jak rozpoznawać objawy depresji u młodzieży?

Jednym z pierwszych alarmujących sygnałów, które mogą świadczyć o depresji u młodych ludzi, są nagłe zmiany nastroju. Młody człowiek może się wycofać z dotychczasowych zajęć, stracić zainteresowanie swoimi pasjami czy też stać się apatyczny. Kolejnym objawem depresji jest zawężenie kręgu kontaktów społecznych oraz unikanie spotkań z rówieśnikami. Często osoba cierpiąca na depresję może stać się również bardziej wrażliwa lub łatwiej wpadać w stany przygnębienia, płaczu i frustracji. Warto również zwrócić uwagę na problemy ze snem – bezsenność lub przeciwnie – długotrwałe przesypianie.

Jakie korzyści płyną z psychoterapii młodzieży?

Psychoterapia stanowi bardzo ważny element procesu leczenia depresji u młodzieży. Właściwie dobrana metoda psychoterapii może pomóc w zrozumieniu przyczyn problemu oraz przepracowaniu emocji, które niejednokrotnie związane są z traumą. Terapia pozwala również na nawiązanie lepszego kontaktu z rówieśnikami i budowanie zdrowych relacji interpersonalnych. Co więcej, profesjonalna pomoc psychoterapeuty może być niezbędna dla wielu młodych ludzi w przyspieszeniu procesu powrotu do równowagi psychicznej oraz uniknięciu nawrotów choroby.